Oman paikan etsintää

Ammattitaiteilijan ohjaamassa työpajassa osallistujat tuottavat reitin sisällön, joka voi olla esimerkiksi pronssiveistos, tarina tai video. Taiteellinen toteutustapa sovitaan tilaajan kanssa yhteistyössä, ja siihen vaikuttaa esimerkiksi se, halutaanko toteuttaa ympäristöön kiinnitettäviä fyysisiä teoksia vai mobiililaitteiden avulla toimiva, ympäristössä näkymätön reitti. Työpajoja järjestetään projektia kohden 1-3 riippuen siitä, millaista sisältöä reitille tuotetaan. Tavoitteena on käsitellä oivaltavasti omaa identiteettiä ja suhdetta ympäröivään maailmaan. Työpajan sisällön ovat suunnitelleet taiteen ja sosiaalityön ammattilaiset, mikä mahdollistaa moniulotteisen, laadukkaan kokonaisuuden.

Pronssiveistosreittien työpajoissa osallistujat muovailevat vahaan pienen veistoksen (korkeus noin 5-15 cm), joka valetaan myöhemmin valimossa pronssiin. Veistos on pieni, sillä siten sen piilottaminen ympäristöön on helpompaa. Pronssi on valittu teosten materiaaliksi säänkestävyytensä ja vahatyöskentelyn helppouden vuoksi, mutta myös sisällöllisistä syistä – onhan pronssi arvokas kuvanveiston materiaali, josta valettuja julkisia veistoksia ovat perinteisesti päässeet tekemään vain arvostetut kuvanveistäjät. Pronssi viestii pysyvyyttä ja arvostusta, jota haluamme korostaa myös jokaisen ainutkertaisen ihmisen ja paikan suhteen.

Vahaan muovailtu omakuva
Vahaan muovailtu omakuva

Työpajan toteutus

Työpajassa onnistuminen taataan hyvällä lämmittelyllä, selkeällä rakenteella ja ammattitaitoisella ohjauksella. Osallistujia saattaa jännittää taiteellinen työskentely, mutta tuomme työpajassa monin tavoin esiin sen, että kuka tahansa on tarpeeksi taitava. Koska olemme kaikki erilaisia, myös teoksistamme tulee vääjäämättä yksilöllisiä, mikä on koko työskentelyn perusidea. Identiteettipohdintaa tehdään erilaisten osallistumisen kynnystä madaltavien tehtävien ja ajatustyökalujen avulla sekä käymällä kävelyllä teosten suunnitellussa sijoituspaikassa.

Työpajoja tarjotaan erilaisilla painotuksilla monenlaisille kohderyhmille. Työpaja voidaan järjestää avoimena tai valita valmis ryhmä (esim. työporukka).

Pronssiveistostyöpajojen vahatyöskentely on helppoa ja siistiä, joten työpaja voidaan järjestää lähes missä tahansa tilassa, jossa on pöydät ja tuolit. Tilaajalta edellytetään soveltuvan tilan järjestämistä. Taiteilija puolestaan tuo mukanaan tarvittavat materiaalit ja suojamuovit. Työpajan päätteeksi muovaillut vahat skannataan 3D-skannerilla, mikä mahdollistaa uusien kopioiden valamisen tarvittaessa. Kopioita voi käyttää reitin korjaamiseen, mikäli jokin teos tuhoutuu, tai omakuvan tekijä tai hänen perheensä haluaa tilata oman kappaleen veistoksesta. Omakuvat valetaan myöhemmin valimossa pronssiin. Yhteistyökumppanina toimii taidevalimo Valusampo.